nedeľa 17. marca 2013

MiG-21SMT Fishbed-K, RV Aircraft 1/72 - NMF povrch

Rozlíšenie paneláže NMF povrchu. Robil som to na dve kolá. Každé kolo predstavovalo asi 3 hodiny maskovania a 15 minút nástreku. Použil som Alclad 2 Aluminium 101 (základ), Dark Aluminium 103, Airframe Aluminium 119 a White Aluminium 106. Niektoré polia a krytky som navyše strekol s nariedenou akrylkou Tamiaya X-19 Smoke. Takto zašmrdlané krytky pôsobia teraz trocha rušivo, ale ono to chytí úplne iný obraz po washi...

Maskovanie pre prvé kolo...

...a výsledok po dvoch kolách maskovania a striekania


nedeľa 10. marca 2013

Ilyushin IL-2 Shturmovik, Tamiya 1/72


Prvý pohľad do krabičky, horúcej novinky od Tamiya v mierke 1/72. Táto pravdepodobne vznikla zmenšením ich minuloročnej novinky v 1/48 a tým veľmi potešila priaznivcov hlavnej mierky. Je to dvojnásobná radosť, keďže minuloročné zerá A6M5 a A6M2 v 1/72 boli pravdepodobne úspešné a Tamiya sa po rokoch vráti k tejto mierke a bude nás tešiť ďalšími prekvapeniami...

Obsah krabičky je klasický, ako sme zvyknutí u tohoto výrobcu. Každý rámček je starostlivo zbalený v extra sáčku. To platí aj pre nálepky. Kit obsahuje 4 rámčeky dielov zo stredne šedého plastu v klasickej Tamiya vysokej kvalite, 1 rámček čírych dielov, čierno biely manuál, nálepky.

Tamiya zatiaľ nepodľahla aktuálnemu trendu, že by aspoň kamuflážne schémy vytlačila vo farbe. Čiastočne to nahrádzajú drobné schémy na boku krabičky...Ale toto je len chybička krásy. Naopak, kit obsahuje 4 stránky bližšieho popisu histórie v štyroch jazykoch, riešenia a bojového nasadenia šturmovikov, vrátanie niekoľkých fotiek. Chválihodná vec, jasné, dá sa všetko vygoogliť, ale ako prvý sprievodca pre občasných fandov, alebo čerstvo obdareným deckám, je to užitočná vec.

Samotný manuál je klasicky prehľadný v Tamiya štýle. Jediná vec čo mi vadí, je množstvo odkazov na Tamiya farby v spreji. Skôr by som dal prednosť jednému druhu farieb (napr. Tamiya acryl), aj za cenu dopručených mixov, ak zrovna nie je vo vzorkovníku vhodný odtieň. Ale chápem komerčný záujem výrobcu a nejak si vždy poradím :)

 Kit ponúka 3 chronicky známe, ale stále zaujímavé markingy, všetky v štandardnej 4 tónovej kamufláži.

Nálepky vyzerajú, že sú v štandardnej Tamiya kvalite, teda ostré detaily bez posunu, ale nadštandardne hrubé. Nie je to však fatálny problém, pri použití vhodných roztokov vedia perfektne sa zažrať na povrch modelu.

Celkový pohľad na rámček A:

 A detailnejšie pohľady na jednotlivé diely:

Celkový pohľad na rámček B:

  A detailnejšie pohľady na jednotlivé diely:


Celkový pohľad na rámček C, ktoré sú v kite samozrejme dva:

 A detailnejšie pohľady na jednotlivé diely:

Rámček s čírymi dielmi. Tu je snáď jedina chybička krásy. To je nedelená otvárateľná časť prekrytu pilota. Do tak pekných dielov je veľká škoda zarezať, ale čo sa dá robiť :) 


Záver: Veľmi stručný. Špičkový kit, ktorý určuje trend v kvalite pre 1/72. Niečo ako nový nočník Bf 110G-4 od Eduardu. Určite sa k šturmovikovi objaví množstvo doplnkov. Po prvom prezretí obsahu mám však dojem, že tento kit ani nie je na ne príliš odkázaný. Určite však dekálové znázornenie pútacích pásov väčšina s radosťou nahradí leptanou alternatívou. Na druhej strane však palubka je tak pekne a štrukturovane vylisovaná, že by bol aj hriech ju nahrádzať plochým leptom. Lepší bude originál plast s dekálovým náznakom "budíkov". Čo sa týka ďalších doplnkov, osobne nikdy nepohrdnem rezinovými výfukmi a hlavňami aj k tomu najkvalitnejšiemu kitu. Ale myslím, že toto všetko sa v krátkom čase objaví na trhu. Verím, že aj výrobcovia nálepiek sa s radosťou pridajú a pripravia alternatívne markingy. Osobne by som sa veľmi potešil povojnovej československej B-31 s ostravským znakom na kapote od 30.let.pluku, usídleného svojho  času na trenčianskom  letisku.